۱۳۹۱ مهر ۲۷, پنجشنبه

دومین جشنواره بین المللی سنگ نوردی بیستون

مهمترین اتفاق کوهنوردی  این هفته برگذاری دومین جشنواره بین المللی سنگ نوردی بیستون است که یکی از بزرگترین اتفاقات در فدراسیون کوهنوردی در طی چند سال اخیر می باشد. این جشنواره و نظیر چنین جشنواره هایی نه تنها باعث آشنایی کوهنوردان خارجی با کشور عزیزمان می شود بلکه  باعث بالا رفتن سطح ورزش کوهنوردی در ایران نیز می شود.
برای اطلاع از وقایع رخداده یا در حال وقوع در این جشنواره بهتر است سری به لینک زیر بزنید:

۱۳۹۱ مهر ۱۴, جمعه

معرفی کتاب: گامی بر کویرهای ایران



گامی بر کویرهای ایران


این کتاب نوشته حسین نظر است  و در سال 1387 برای بار نخست چاپ شده است. می توان گفت کتابی در نوع خود متفاوت و با مطالبی هر چند کوتاه ولی بسیار مفید ما را در فصل اولش با کویرهای ایران آشنا می‏کند. پس از آن در فصل دوم ما را با دریاچهها و آبگیرهای کویر آشنا می‌سازد. فصل سوم  ما را با پدیدهای کویری نظیر کوه‌های مریخی پدیده گلفشان ، پدیده نبکا، توفان شن و .. آشنا میسازد. فصل چهارم این کتاب اطلاعاتی هر چند مختصر ولی مفید در مورد کارونسرا ها، قلاعها، ابنیه و اماکن دیدنی کویرهای ایران  دارائه می‌کند. فصل پنجم به معرفی شهرها و روستاهای کویری میپردازد. فصل ششم که می‌شود گفت آموزنده ترین بخش کتاب است تعاریفی پایه ای و کاربردی در مورد بخشهای کویر، اقلیم شناسی کویر، پوشش گیاهی، جانداران و حیوانات، لوازم و تجهیزات کویرنوردی ، زندگی در کویر و رانندگی در کویر در اختیارمان قرار می‏دهد و در انتها هم در فصل هفتم نقشههای ماهوارهای کویر ایران را در اختیار ما قرار می‏دهد.
اما بخشی از معرفی کتاب توسط ناشر:
... ما در این مجموعه که برای اولین بار به رشته تحریر آمده است ، سعی کرده ایم که ابتدا با کویر و ویژگی های متفاوت آن و سپس با نکات مهم و داههای دسترسی به کویر و خطرات و امداد آن آشنا شویم. و از طرفی میخواهیم بدانیم در دنیای پر رمز و راز کویر با آن افق بی انتها چه می گذرد.







۱۳۹۱ شهریور ۳۱, جمعه

خشچال 4180

مسیر دسترسی (از کرج) : وارد اتوبان کرج قزوین می شویم . در انتهای اتوبان و چند کیلومتر قبل از قزوین ( 2 کیلومتر بعد از عوارضی قزوین ) مسیر فرعی سمت راست اتوبان که با تابلو "الموت" نشان داده شده است را ادامه دهیم.
پس از طی مسافت تقریبی40 کیلومتری به رجایی دشت میرسیم .از رجایی دشت مسیر دریاچه را حدود  20 کیلومتر راه را با عبور از آبادی دیکین قبل از مرکز الموت یعنی معلم کلایه ، از سمت چپ وارد جاده زواردشت شده با طی 5 کیلومتر به آبادی زواردشت می‏رسیم.  در زواردشت وسیله نقلیه امان را پارک می کنیم و شبی را در نزدیکی دریاچه زیبای اوان سپری می کنیم.

نقشه راهنمای بازدید از میراث طبیعی و فرهنگی دره الموت

مسیر صعود: برای صعود دو مسیر اصلی وجود دارد که در زیر به شرح هریک می‌پردازیم:
مسیر صعود از یال جنوبی خشچال: برای صعود از این مسیر از آبادی زواردشت کمی به سمت شرق می‎رویم وبا عبور از میان بوته زار ها مسیر را طی می‎کنیم تا به ابتدای یال جنوبی برسیم از ابتدای یال جنوبی مسیر با عبور تپه هایی ادامه می یابد تپه ها را پشت سر می‎گذاریم پس از عبور از تپه ها کم کم به قله نزدیک می‎شویم، در نزدیکی قله با عبور از میان صخره‏ها و کمی پیمودن شیب تندی به قله زیبای خشچال می‎رسیم.
اطلاعات صعود:
الف) نوع صعود: کوهپیمایی
ب) درجه سختی : تا ابتداانتهای مسیر که  به صخره های می رسیم 1 ولی از ابتدای صخره‎ای شدن تقریبا 2
ج) متوسط زمان صعود: 7 ساعت
مسیر صعود با عبور از کنار چشمه گلپری: آبادی زواردشت را با عبور از میان دره‎ و رودخانه ای که در شمال این آبادی قرار دارد ترک می‎کنیم.مسیر را در امتداد رودخانه پیش می‎گیریم تا پس از مدتی به نزدیکی چشمه گلپری می‎رسیم (دلیل نامگذاری گلپری به علت فزونی گیاه گلپر در اطراف چشمه است.) مسیرمان را به سمت غرب از روی شیب کناری رودخانه می‎کشانیم و تا چشمه ادامه می‎دهیم. در چشمه کمی استراحت می‎کنیم و آبی می‎نوشیم تا خود را محیای ادامه حرکت بکنیم . برای ادامه شیب سرازیری را به کندی به سمت شمال شرقی (یال مالرو را پی می‎گیریم) ادامه می‎دهیم تا از بالای دره خود را به یال جنوبی خشچال برسانیم. از یال جنوبی مسیر را ادامه می‎دهیم کم کم ارتفاع مسیر زیاد می‌شود به مسیر صخره‎ای انتهای مسیرر قله می‎رسیم  با کمی دقت انتهای مسیر را طی می‎کنیم  تا بر فراز این قله زیبا قرار بگیرم.
اطلاعات صعود:
الف) نوع صعود: کوهپیمایی
ب) درجه سختی : تا ابتداانتهای مسیر که  به صخره های می رسیم 1 ولی از ابتدای صخره‎ای شدن تقریبا 2
ج) متوسط زمان صعود: 8 ساعت

از قله این کوه زیبا  قلل شاه البرز و سات در جنوب و زیورچال و سرخه کوه در غرب همچنین قله سماموس در شمال به خوبی قابل رویت است.
توصیه من: بهتر است برای بهره بردن از مناظر منطقه صعود را در اواسط خرداد انجام دهید. لازم به ذکر است که صعود زمستانی این قله از یال جنوبی امکان پذیر است.

این هم کروکی صعود به قله خشچال:
کروکی صعود به قله خشچال
کروکی صعود به قله خشچال
برای اطلاع از منطقه دریاچه اوان) اُوان (اُو(ow)=آب + وان) به معنای وان پر از آب است) پیشنهاد میکنم به لینک زیر مراجعه کنید:

۱۳۹۱ شهریور ۱۵, چهارشنبه

معرفی فیلم:Everest: Beyond the Limit





در آوریل و می سال 2006،Discovery Channel تلاش های صعود به قله ی اورست را توسط کوهنوردان گروه اعزامی راهنمای مجرب راسل برایس، کسی که در قسمت شمالی کوه کار کرده است، در تبت کنترل شده ی چینی مستند کرده است.
با استفاده از تکنولوژی های برش لبه، شامل ویدئو در ارتفاع بالا و دوربین های کوچک نصب شده بر روی کلاه های شرپاها و همچنین اراده ی سنت گرای انسانی، تولید شش قسمت نه تنها بینندگان را به قله ی اورست می برد بلکه سفر شگفت انگیزی را از افرادی که تلاش می کنند به یک هدف تقریبا غیرممکن برسند ثبت می کند.
سری مستندهای سفر دو ماهه از آغاز تا پایان، مبارزات برجسته، اوج گیری ها، سقوط ها و پیروزی هایی برای افرادی است که از سرتاسر دنیا تلاش می کنند به بلندترین قله ی جهان برسند.
شاید شما هم این مستند بسیار جذاب و دیدنی را از شبکه 4 تلویزیون ایران دیده باشید ولی دیدن این مستند برای چندین بار هم مرا خسته نمی‎کند. این مستند با برخی اصول مدیریت گروه‏های کوهنوردی و همچنین اصول اتکای فردی ما را آشنا می‎کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر بد نیست سری هم به سایت شبکه Discovery بزنید.
بخشی از این مستند زیبا و جذاب را می‏توانید در زیر مشاهده کنید:

۱۳۹۱ شهریور ۸, چهارشنبه

معرفی کتاب: اصول ايمني در كوهستان


كتاب «اصول ايمني در كوهستان» اطلاعات جامعي از اصول پايه و الفباي ورزش كوهنوردي كه پيش شرط اوليه شروع اين ورزش است در اختيار مخاطبان مي‌گذارد
معرفی کتاب از نظر من: این کتاب راهنمایی کلی برای کسانی است که وفت زیادی برای مطالعه و آشنایی با مطالب مورد نیاز برای کوهنوردی ندارند. باید این را هم بیان کرد که این کتاب دیدی کلی در مورد موضوعاتی نظیر:
اصول صحيح راه پيمايي در كوهستان، حفاظت از محيط كوهستان، تغذيه در كوهستان، اصول اوليه و اساسي سنگنوردي، مراقبت از طناب كوهنوردي، هدايت گروه در كوهستان، امداد در كوهستان، علائم بين‌المللي امداد در كوهستان، جهت‌يابي در كوهستان، پيش‌بيني هواي كوهستان، صعود‌هاي زمستاني، سرمازدگي و راه‌هاي مقابله با آن، بهمن و راه‌هاي مقابله با آن، آذرخش و راه‌هاي مقابله با آن، مارگزيدگي و راه‌هاي مقابله با آن، تجهيزات كوهستان، اخلاق كوهنوردي و شعار‌هاي كوهنوردي را به مخاطبان می‏دهد.
این کتاب را می‏توان به عنوان یک جزوه درسی همراه برای مراجعه سریع به موضعات همراه داشت.
شایان ذکر است که «اصول ايمني در كوهستان» اثر ثاقب حميدي در شمارگان 2200 نسخه، 88 صفحه و بهاي 2000 تومان از سوي انتشارات علم و حركت راهي بازار نشر شد.





۱۳۹۱ شهریور ۷, سه‌شنبه

معرفی فیلم:The Wildest Dream


این فیلم در سال 2010 توسط شبکه National Geographic تهیه شده است. داستان این مستند در مورد کوهنورد بریتانیایی به نام  George Mallory  که در سال 1924 به همراه دوست خود Andrew Irvine در اورست ناپدید شدند.این فیلم در مورد دو داستان می باشد.یکی در مورد کوهنوردی به نام Conard Anker  کسی که جسد Mallory را در سال 1999 در اورست پیدا کرد می باشد که برای پیدا کردن جسد Mallory به اورست می رود.و داستان دیگر در مور Mallory می باشد که از طریق نامه بیان می شود.این نامه توسط Ralph Fiennes و در اواخر توسط Natasha Richardson خوانده می شود.این فیلم از تصاویری آرشیوی  که در سال 1920 جمع آوری شده است تهیه گشته است. جرج هربرت مالوری (۱۸ ژوئن ۱۸۸۶ تا ۸ ژوئن ۱۹۲۴) کوهنوردی انگلیسی بود که برای اولین بار در دهه ۱۹۲۰ میلادی از سوی کشور انگلستان برای فتح قله اورست اقدام نمود. او سه بار به صعود اقدام کرد اما در مرتبه سوم به همراه اندرو ایروین در مکانی نامعلوم در قسمتهای فوقانی تیغهً شرقی کوه اورست ناپدید گردید. مشخص نیست که ناپدید شدن او بعد یا قبل از رسیدن به نوک قله اورست بوده است اما آخرین بار وی و همراهش تنها در فاصله چند صد متری قله مشاهده شده بودند. این کار او اولین تلاش انسان برای فتح قلهً اورست محسوب می‌گردد. سرنوشت مالوری برای ۷۵ سال نا مشخص بود تا اینکه نهایتا بدن یخ زده اش در سال ۱۹۹۹ کشف گردید با این حال تا کنون مشخص نشده است که آیا او موفق به فتح قله اورست شده بود یا خیر. جمله مشهوری درباره مالوری وجود دارد.یک بار از او پرسیده بودند "چرا شما می خواهید اورست را فتح کنید؟" که او پاسخ داده بود "برای اینکه آنجا است"! این چهار کلمه مشهورترین کلمات بین کوهنوردان هستند. البته اخیرا درباره اینکه آیا این کلمات گفتهً خود مالوری بوده یا اینکه زادهً خیال پردازی یکی از روزنامه نگاران آن زمان بوده شک و شبهه بوجود آمده است. برادر مالوری نیز مانند خود او در حادثهً کوهنوردی در کوه‌های آلپ فرانسه در گذشت.

این هم صفحه فیس بوک این فیلمThe Wildest Dream on Facebook

معرفی کتاب: یخ نوردی و صعودهای ترکیبی


کتاب از دید مولف: یخ نوردی و صعود های ترکیبی کتابی است برای تمام کسانی که به این ورزش میج و جذاب علاقه دارند و می خواهند سطح دانش یخ نوردی خود را به سطوح بالای جهانی برسانند.تالیف این کتاب از سال 1383 تا 1385 به طول انجامید و چندین بار مورد ویرایش کلی قرار گرفت تا به بهترین و ساده ترین شکل ممکن برای علاقه مندان نوشته شود.

در این کتاب شما با ساده ترین تا پیشرفته ترین تکنیک های یخ نوردی به طور کامل آشنا می شوید


اما معرفی چند فصل کتاب: در فصل ابتدایی این کتاب با مفاهیم اولیه و سپس با وسایل و ابزار یخنوردی آشنا می‌شویم و پس از آشنایی با تکنیک‌های پایه و کلاسیک در فصل پنجم باصعود آبشار های عمومی و تکنیک‌های مدرن آشنا می‌شویم ، هر چه که بیشتر با کتاب همراه می‌شویم تکنیک‌های متنوع تری آشنا می‌شویم.البته شایان ذکر است برای درک بهتر تکنیک های ارائه شده در این کتاب بهتر است با مفاهیم و اصول ابتدایی سنگ نوردی و یخنوردی آشنایی داشته باشید.

۱۳۹۱ مرداد ۲۳, دوشنبه

سوگ آذربایجان


     آذرآبادگان من مگر بی تو می شود زمزمه ارس شنید   ***    مگر بی تو می شود به معنای وطن رسید

اگر نمی‏توانید به کمک زلزله زدگان بروید با اهدای خون خود می توانید به نجات جان یک زلزله زده کمک کنید.
برای اهدای خون می‏توانید به پایگاه‏های اهدای خون بروید 

خبر رسیده از مناطق زلزله زده نشان دهنده نبود آب وغذا و پوشاک برای عزیزان زلزله زده است 
برای رساندن این کمک ها به پایگاه های هلال احمر بروید 

برای واریز کمک های نقدی خود نیز می توانید کمک های خود را به حساب 99999 جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران نزد بانک ملت، واریز کیند.


امید این عزیزان به همین کمک‏های ماست



۱۳۹۱ تیر ۳۰, جمعه

بیماری‏های ارتفاع - بخش ششم: درمان پیشرفته



ارتفاع زیاد می‎تواند انتقامی ویرانگر از بدن ما بگیرد، اما می‏توان از این امر جلوگیری کرد. هنگامی که دچار بیماری ارتفاع می‎شوید، می‏باید آن را درمان کنید و به یاد داشته باشید بهترین درمان همان کاهش ارتفاع است. اما در  این مبحث به موضوع درمان بیشتر می‏پردازیم.
اکثر داروها می ‏توانند علائم خفیف یا متوسط بیماری ارتفاع (مانند سردرد) را کاهش دهند ولی آن‏ها را درمان نمی‏کنند. کم کردن ارتفاع تنها درمان قطعی AMS است. اکسیژن خالص باعث کاهش اثرات بیماری ارتفاع می‏شود، هر چند بسیاری از کوهنوردان معتقدند جینگو بیلوبا (Ginkgo biloba) باعث کاهش یا جلوگیری از بیماری ارتفاع است در حالی که آزمایشات اخیر ثابت کرده که هیچ تاثیر در درمان و یا کاهش AMS ندارد.
سه چیز مهم است که در مورد بیمای ارتفاع باید به یاد داشته باشید:
1. اگر علائمی از AMS دارید هیچوقت به ارتفاع جدیدی برای خوابیدن نروید (به یاد داشته باشید "ارتفاع زیاد، خواب کم")
2. اگر شما در ارتفاعی که بیماری ارتفاع دارید باقی ماندید و علائمتان بدتر شد. فرود و کاهش ارتفاع را در اسرع وقت انجام دهید.
3. اگر شما علائمی از بیماری ارتفاع دارید- حتی اگر شما تنها فرد گروه باشید که این احساس را دارد- سعی کنید به افراد هم گروهتان نشان دهید که دچار بیماری ارتفاع شده‏اید.
هر کس که دچار اِدِم ریوی در ارتفاع بالا شد باید فورا فرود آید. در صورتی که علائم شدید باشد ممکن است نیاز باشد که هلیکوپتر اینکار را انجام دهد. در صورتی که امکان این امر نبود (به علت آب و هوای نامساعد و...) گزینه‏هایی برای کمک به وی وجود دارد. شما می‏توانید از کپسول اکسیژن تحت فشار و یا کپسول پر فشار قابل حمل برای بازگرداندن تنفس به وی استفاده کنید. فرد مبتلا به HAPE باید تا حد امکان استراحت کند. از آنجا که دراز کشیدن (صاف) برایش می‏تواند ناراحت کننده باشد ، بهتر است از وسیله‏ای مانند کیسه خواب و یا کت پر برای قرار دادن در زیر سر وی استفاده کنید تا سرش کم بالا قرار گیرد.
برخی از دارو‎های کمک کننده عبارتند از : Nifedipine و Frusemide است. 
Nifedipine داروی ضد فشار خون است که فشار شریان ریوی (عامل استHAPE) می‏باشد را کاهش می‏هد، در نتجه اکسیژن رسانی را بهبود می‏بخشد. استفاده آن در کاهش فشار خون است. پس باید این را به خاطر داشته باشید که نباید بلافاصله پس از رؤیت  این علائم از آن استفاده کرد. این دارو در بیمارانی که سابقه قبلی از HAPE داشته‏اند موثر بوده است.
Frusemide ممکن است کمک به حذف مایع اضافی از ریه کند ولی در مقابل می‏تواند اثرات جانبی حادی در افرادی که دچار کم آبی هستند، ایجاد کند.
مانند HAPE، یک فرد مبتلا به ادم مغزی در ارفتاع بالا ، نیاز به فرود فوری دارد و می‏باید در جستجوی کمک‏های پزشکی باشد. دوره‏های متناوب درمان می‏تواند در بهبود و جلوگیری از بدتر شدن HACE کمک کند.
فرد مبتلا می‏تواند از دگزامتازون که معکوس تورم است (مخصوصا تورم مغزی) استفاده کند. گرچه می‏توان آن را به صورت پیشگیرانه استفاده کرد. دگزامتازون یک داروی قوی است که می‏تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد. اما در شرایط شدید، می‏تواند به بهبود فردی که از HACE رنج می‏برد کمک کند و به او زندگی دوباره دهد. این دارو به بازگرداندن افرادی که از بیماری HACE به کما رفته اند مشهور است. همچنین شما می‎توانید به فرد مبتلا به HACE اکسیژن خالص رسانده و وی را به اکسیژن پرفشار برسانید.

۱۳۹۱ اردیبهشت ۳۰, شنبه

بیماری‌های ارتفاع - بخش پنجم: درمان پیشگیرانه


درمان پیشگیرانه
چند راه برای جلوگیری و یا تقلیل برخی عوارض ارتفاع بالا مثل AMS ، HAPE و HACE وجود دارد.
بهترین راه برای درمان پیشگیرانه چیست؟ اگر در شما نشانه‌هایی از علائمی که از هر کدام از بیماری‌های ارتفاع که در گذشته ذکر شده، در حال شکل گیری است، خود را به جایی برسانید که این علائم وجود نداشته. اگر علائم بدتر شد، کاهش ارتفاع بهترین راه حل است. تغییر ناگهانی در ارتفاع ندهید- کسی که تا ارتافع 4572 متری رفته بدتر از کسی است که به آرامی  و با هم هوایی به ارتفاع 6069متری رفته ، می‌باشد.
اگر شما نیاز به ماندن در ارتفاع دارید، بهتر است قبل از خواب چند فعالیت سبک انجام دهید. به طور کلی علائم ارتفاع در هنگام خواب بدتر می‌شود.
مهمترین عامل در تعیین احتمال کلی برای بیمار های ارتفاع ، انجام ندادن هم  هوایی است. برای ایجاد سازش با ارتفاع، در هنگام شروع صعود، یک شب را دراتفاع 3048 متری بخوابید.  بالاتر از 3048 متر، بیشتر از 304 تا 457 متر بالاتر از ارتفاع قبلی‌ای که خوابیده‌اید نروید. برای هر 914 متر صعود، خواب دو شب متوالی در آن ارتفاع ، سبب هم هوایی می‌گردد. قاعده اصلی صعود "صعود به ارتفاع بالا، خواب در ارتفاع پایین" اشاره به عملکرد صعودی در طول روز به ارتفاعات بالاتر و سپس فرود در شب برای خوابیدن در ارتفاع پایین‌تر است. کم آب در ارتفاع بالا رایج است و می‌تواند مانع از هم هوایی گرد، پس از قبل و  در حین صعود مقدار زیادی آب بنوشید.
برخی داروها برای پیشگیری و درمان بیماری های ارتفاع وجود دارد- این داروها می‌تواند تا حد متوسطی از زمان شروع صعود، کاهشی در علائم بیماری‌های بدهد.
  • ایبوپروفن: در کاهش سر درد طبیع ارتفاع موثر است. اگر شماآن را مصرف کردید و سردردتان بدتر شد می‌باید ارتفاع کم کنید.
  • دیامُکس(Diamox): می‌تواند سرعت تنفس شما را افزایش دهد، که این امر موجب افزایش اکسیژن در خون می‌شود. همچنین این علائم هنگامی که شما بخوابید بهتر می‌شود. اگر شما آن را برای پیشگیری مصرف می‌کنید، حتمی باید یک روز کامل قبل از صعود آن را مصرف کنید تا بدنتان به پردازش بپردازد. تمام داروها ممکن است عوارض جانبی و آلرژیک داشته باشند، بنابراین بهتر است در بار اول مصرف این دارو آن را در ارتفاع پایین مصرف کنید. در اکثر موارد با دقت و احتیاط در صعود مجبور به استفاده از Diamox نمی‌شوید.
  • استازولامید: یا دوزهای پایین فوروزماید در درمان اِدِم درصورت متورم  پاهای متور موثر است.
  • همچنین استفاده نکردن از مواد مخدر، الکل یا هر دارویی که تغییر یا کاهشی در تنفس ایجاد کند.
به برخی افراد توصیه می‌کنیم به ارتفاعات بالا نروند، بیماران قلبی، ریوی و کم خونی. دیابتی‌ها می‌توانند به ارتفاع بالاتر بروند ولی باید مراقب سطح گلوکز خون باشند زیرا ممکن است مانیتور گلوکز در ارتفاع بالا، سطح گلوکز را کم نشان دهد و بیماری ارتفاع ممکن است کتواسیدوز (یک وضعیت وخیم ، ناشی از فقدان انسولین) را ایجاد کند. CDC توصیه می‌کند که زنان باردار نباید به ارتفاع بالاتر از 3658 متر بروند،پژوهشگران نمی‌دانند که آیا اثرات بیماری ارتفاع بر جنین تاثیر دارد یا نه ولی نگرانی از این وجود دارد که نشت عروق خونی سبب آسیب به جنین گردد.
در مبحث بعد به برخی درمان‌‎های بیماری‌های ارتفاع می‌پردازیم.

۱۳۹۱ اردیبهشت ۲۲, جمعه

بیمارهای ارتفاع- بخش چهارم HACE



High Altitude Cerebral Edema(HACE)
سومین و جدی‌ترین شکل از بیماری‌های ارتفاع اِدِم مغزی در ارتفاع بالا است. بیماری‌های کوهستان یک مورد نسبتا خفیف از HACE است.
HACE بسیار شبیه به HAPE است، HACE  زمانی رخ می‌دهد که ترکیبی از ارتفاع بالا و کاهش فشار هوا سبب شود مایعی از عروق خونی نشت کند. در این حالت به جای تجمع این مایع در درون ریه و تشکیل اِدِم ریوی، مایع در مغز جمع می‌شود این در حالی است که مغز با مایع جمجمه احاطه شده است. CT اسکن بیماران مبتلا به HACE ، نشان می‌دهد که مایعی در حفره‌های  مغزی آن‌ها وجود دارد. HACE بسیار خطرناک است و نیاز به فوریت‌های پزشکی دارد. فردی که در این وضعیت قرار دارد می‌تواند به کما برود یا بمیرد، اگر به سرعت مورد مداوا قرار نگیرد.
بارزترین علامت HACE آتاکسی است که موضوع مورد  بحث کنونی ماست. برای تعیین اینکه کسی دارای این علامت است یا نه، شما می‌توانید هماهنگی بدن او را بررسی و تست کنید. برای اینکار می‌توانید از کشیدن طناب یا رسم خطی در خاک یا برف و همچنین از وی بخواهید تا در خطی مستقیم راه برود کند، بهره ببرید. کسی که مبتلا به HACE نمی تواند در خط مستقیم راه برود. (نکته قابل ذکر این است که HACE بر تست انگشت به بینی تاثیر نمی‌گذارد.) همانطور که قبلا یادگرفتیم از دست دادن هماهنگی از نشانه‌های بیماری‌های خطرناک کوهستان می‌باشد. این زمانی خطرناک‌تر می‌شود که علائمی همچون عدم تمرکز در مسیر و فکر کردن به آن اضافه گردد که این همان HACE است.
فرد مبتلا بهHACE باید فورا به حداقل ارتفاعی که وی زمانی که از خواب بیدار شده علائمی از آتاکسی نداشته، برگرداند. فرد مبتلا بهHACE می‌تواند ظرف مدت تا   ساعت پس از بروز علائم آتاکسی بمیرد.
فرد مبتلا بهHACE باید فورا به جایی امن در ارتفاع پایین آورده شود و می‌باید معالجات در ارتفاع پایین صورت گیرد، گیجی این فرد معمولا زود از بین می‌رود. با این حال ممکن است تا چند هفته بهبود هماهنگی فیزیکی وی به طول بیانجامد. باقی ماندن آسیب‌های عصبی به ندرت رخ داده است ولی احتمال وقوع آن وجود دارد. این آسیب که در موارد نادر رخ می‌دهد می‌تواند سبب اختلال در حافظه، مهارت‌های حرکتی و عملکردی باشد.
پس از بهبودی کامل فرد در ارتفاع پایین، وی می‌تواند با خیالی آسوده به همان ارتفاعی که دچار مشکل شده برود، البته هم هوایی قبل از صعود و در حین صعود فراموش نگردد.
برای اینکه بدانید در هنگام دچار شدن به بیماری های ارتفاع چه باید بکنید. مطلب بعید را مطالع کنید.  

۱۳۹۱ اردیبهشت ۱۵, جمعه

بیماری های ارتفاع-بخش سوم(HAPE)


High Altitude Pulmonary Edema(HAPE)
در مبحث گذشته، AMS را که اولین سری از بیماری‌های ارتفاع بود، شرح دادیم. اکنون می‌خواهیم به سری دوم بیماری‌های ارتفاع یعنی اِدِم ریوی در ارتفاع بالا (HAPE)  بپردازیم:
HAPE به واسطه زیاد شدن مایع درون ریه ایجاد می‌گردد. برای برخی افراد ، کمبود اکسیژن در ارتفاعات بالا سبب تنگ شدن عروق خونی می‌گردد. عکس العمل بدن در این موارد اجبار به گردش خونی حتی در رگ‌های تنگ شده است که این خود سبب افزایش فشار خون و نیز پارگی در رگ‌ها می‌گردد. این پارگی رگ‌ها منجر به تداخل در تبادل عادی اکسیژن و ترشح مایع درون رگ‌ها به بیرون از آن‌ها می‌گردد که نهایتا منجر به به از دست دادن اکسیژن در جریان خون می‌گردد.
به دلیل وجود علائمی مشابه بین ‌HAPE و ذات الریه( همانند افزایش مایعات ریوی و اشکال در تنفس) گاهی اوقات HAPE را با ذات الریه اشتباه می‌گیرند که این اشتباه می‌تواند مهلک وکشنده باشد. فرد مبتلا به ‌HAPE ممکن است به طور ناگهانی حالش بدتر شود، به کما برود و در عرض چند ساعت بمیرد. HAPEمعمولا در شب آشکار می‌گردد و بسیاری از کوهنوردان را در حالت بیهوشی همراه با همنوردانشان، صبح پیدا کرده‌اند.
علائم HAPE شامل:
  • ·         تنفس مشکل در حالت استراحت
  • ·         سرفه مداوم
  • ·         ضعف
  • ·         احساس تنگی در قفسه سینه
اگر دو یا چندتا از این علائم وجود داشت ، بهتر است به سرعت ارتفاع کم کرده و به پایین فرود بیایید و به پزشک مراجعه کنید. شما باید از دیگر علائم HAPE آگاه باشید شما ممکن است تب کنید، صدای خِس خِس در تنفس داشته باشید و یا دراز کشید بر روی زمین بسیار نارلحت کننده باشد.
با داشتن علائم پیشرفته ، احتمالا شما قادر به کم کردن ارتفاع و فرود نمی‌باشد. شما نیاز به کمک خواهید داشت، چون با تشدید فعالیت بدنی، HAPE می‌تواند منجر به افزایش فشار خون گردد. همانطور که در مبحث AMS اشاره شد چیزی که خیلی مهم است کم کردن ارتفاع در اسرع وقت می‌باشد. حتی پس از معالجه پزشکی،10 تا 15 درصد شانس برای HAPE باقی می‌ماند که آن نیز می‌تواند کشنده باشد.
اگر فکر می‌کنید که خطر ناک‌ترین بیماری ارتفاع،  اِدِم ریوی است پس صبر کنید تا در مبحث بعدی با اِدِم مغزی آشنا گردید.